Parduc T5 haaks slijpen Tester

Basics van het Schaatsen Slijpen

Basics van het schaatsen slijpen. Hierbij gaan we vooral in op het slijpen van ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen. Noren en shorttrackschaatsen zijn lang en dun. En hierbij gaat het er vooral om dat men de ijzers goed scherp slijpt. IJshockeyschaatsen en kunstschaatsen zijn breder en hier slijpen we een soort van halve maan in waardoor er twee scherpe randen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat we op meerdere dingen moeten letten om deze soorten schaatsen goed te slijpen. Voor het schaatsplezier is het belangrijk dat de balans tussen genoeg grip en goed glijden juist is. Dit betekent vooral dat de slijpsteen goed gedrest moet worden, dat we haaks slijpen en een juiste hollow uitkiezen om te slijpen.

Ten slotte is het belangrijk om het profiel van de ijzers te behouden. Uiteindelijk willen we een resultaat waarbij de schaatsen scherp zijn en de schaatser vooral veel plezier heeft tijdens het schaatsen. Dit betekent goede grip en goed kunnen glijden. Hiervoor moeten we de slijpmachine goed dressen, kiezen voor de juiste hollow van het ijzer, moeten we het ijzer haaks slijpen, en rekening houden met het profiel van het ijzer.

Dressen en hollow

Het dressen van de machine betekent eigenlijk het scherp maken van de slijpsteen waarmee je het ijzer slijpt. Dit doen we door middel van een diamant. Deze diamanten zijn vrij kostbaar en dit is dus een taak waarbij je goed op moet letten. En je moet zeker voorzichtig te werk gaan. Tijdens het dressen moeten we kijken of de diamant net de steen raakt. Zodat de diamant een klein laagje van de steen af kan halen. Zodra we zien dat dit het geval is kunnen we de machine aanzetten. Nu gaat de slijpsteen draaien. En gaan we de diamant over de slijpsteen halen.

Een tweede punt dat belangrijk is tijdens het dressen is de hollow. Omdat we de ijzers hol slijpen moeten we een keuze maken hoe hol we dat gaan doen. Dit is een keuze van de schaatser, maar vaak ook van de slijper. Voor recreatie en huurschaatsen kiezen wij vaak voor een hollow van 16mm. Dit is vrij diep een geeft veel grip. Dit is erg prettig voor als je niet vaak schaatst of nog niet zo goed kan schaatsen. Voor sporters kiezen wij voor een hollow van 19mm tot 35mm. Waarbij 25mm een goede middenweg is. Dit zorgt voor een goede balans van grip en glijden. Wat erg prettig is als je het maximale uit je prestatie wilt halen.

Haaks slijpen

Het lijkt logisch maar is in de praktijk heel lastig: haaks slijpen. Wij zien veel schaatsen voorbij komen die scheef zijn geslepen. Hierdoor heb je als schaatser minder grip. Bijvoorbeeld, als de beide edges van je schaats niet haaks zijn hoe kun je dan prettig schaatsen? Die edges gebruik je namelijk juist tijdens het schaatsen om snelheid te maken, om te draaien en om te remmen. Om de schaatsen haaks te slijpen moet je bij een hand slijpmachine erg goed opletten. Vooral als je verschillende schaatsen slijpt en niet alleen je eigen schaatsen zal je de houder steeds opnieuw moeten instellen op de juiste hoogte. Met de T5 kun je na het slijpen controleren of het ijzer haaks geslepen is. Mocht dit niet zo zijn dan kun je de schaatsklem anders instellen.

Profiel behouden

Zowel ijshockeyschaatsen als kunstschaatsen worden standaard met een profiel geleverd. Deze profielen zorgen ervoor dat bepaalde technieken van het schaatsen makkelijker worden gemaakt. De voorkant van de voet wordt gebruikt voor bochtjes maken, acceleratie, en pirouettes in het geval van kunstschaatsen. De achterkant wordt gebruikt voor het schaatsen op snelheid en voor het zoeken naar balans. Om optimaal te kunnen schaatsen worden dus zowel bij kunstschaatsen als ijshockeyschaatsen de voorkant van de ijzers vaak ronder geslepen dan de achterkant. Als je deze profielen over tijd ronder gaat slijpen doordat je aan de voor of achterkant meer aanzet dan gaat dat dus ten koste van de grip. Het wordt voor de schaatser moeilijker om balans te houden, accelereren en bochtjes te draaien. Let dus altijd op dat je overal op het ijzer tijdens het slijpen gelijke druk houdt.

Automatische schaatsslijpmachines

Doordat het zo moeilijk is om met de hand haaks te slijpen en het profiel te behouden. Zelfs als dit lukt heb je vaak meerdere pogingen nodig om dit goed te doen. Hierdoor moet je meer van het ijzer afslijpen dan gewenst zijn wij een voorstander van het slijpen met automatische slijpmachines. Deze machines slijpen als de machine goed ingesteld staat altijd haaks en behouden altijd het profiel omdat ze met gelijke druk slijpen. Hierdoor kun je met één druk op de knop de schaatsen altijd perfect slijpen. Natuurlijk komt er wel wat meer bij kijken. Want ook de machine moet goed ingesteld staan.

Slijpen met de hand is een hele kunst. Het ijzer perfect slijpen vergt een vaste hand en erg veel oefening. Er zijn namelijk erg veel dingen om op te letten. Gelukkig zorgen automatische slijpmachines voor erg veel gemak. De zelf-centrerende klem zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken om haaks te slijpen. De arm zorgt ervoor dat er over het hele ijzer dezelfde druk gegeven wordt waardoor je altijd het profiel behoudt wat al in de ijzers zat. Toch vergt ook het slijpen kennis en vaardigheid. Daarvoor dit artikel over de basics van het schaatsen slijpen.

Hoe Schaatsen Slijpen

Voor ijshockeyers die competitie spelen raden wij aan om wekelijks de schaatsen te slijpen. Hierdoor zorg je ervoor dat de bramen niet te erg worden. Als de schaatsen namelijk erg beschadigd zijn, zal het meer moeite kosten om ze weer perfect te maken, en dan gaan de ijzers sneller op. En het is altijd fijner om hogere ijzers te hebben. Voor kunstschaatsen raden we aan om 2 of 3 keer per seizoen te slijpen. Het ligt er natuurlijk aan hoe snel de schaatsen bot zijn. Vooral voor kunstschaatsen is het belangrijk om niet te veel te slijpen omdat het slijpvlak van de kunstschaatsijzers zo klein is. 

Meten is Weten

Meten van de ijzers is zeker één van de basics van het schaatsen slijpen. We hebben een aantal tools die we kunnen gebruiken om meer te weten te komen over de ijzers die we gaan slijpen.  Zo kunnen we de hollow en de dikte van de ijzers meten met de Hollow and Blade Thickness Checker. Het is belangrijk om de dikte van het ijzer te weten als je geen zelf-centrerende machine hebt. Bij deze machines zal je de machine op de dikte moeten instellen voor het dressen. 

Schaatsen slijpen met een automatische slijpmachine is erg eenvoudig in gebruik. Toch is het altijd belangrijk om het resultaat te meten. Daardoor merken we het altijd meteen op als er iets mis is met de machine. Bijvoorbeeld raden wij het aan om altijd even te meten of de ijzers haaks geslepen zijn met de Slijphoek Tester. Dan is het dus ook handig om het van te voren ook even te meten. Dan weet je of je met een haakse schaats begint of niet.

Schaatsen Slijpen met een Slijpsteen

Natuurlijk hangt er veel af voor wie je slijpt. Slijp je veel rental schaatsen, met mindere kwaliteit ijzers, wil je graag snel scherpe schaatsen hebben. Hiervoor raden wij dus de A54 Slijpsteen aan. Deze heeft een relatief grove grit waarmee vaak in één keer de schaats weer scherp te slijpen is. De A70 Slijspteen is een zeer geschikte steen voor recreatie en competitie. Deze fijnere steen zorgt voor een gladde afwerking. En de A90 Slijpsteen is overwegend voor competitie, en kwaliteitsijzers. Deze steen heeft de fijnste grit en kan het ijzer dus super glad slijpen. 

Het dressen van de slijpsteen. Na een tijdje slijpen wordt de slijpsteen onscherp. Dan moet je de slijpsteen gaan dressen. Dit gebeurt door middel van de Diamant Dresser. Laat de diamant naar beneden zodat die de steen net raakt. Laat de slijpsteen draaien en ga met de diamant een paar keer heen en weer. Nu is de steen weer scherp. Zorg er altijd voor dat je diamant weer omhoog zet. Dit is wel even een precisie werkje, aangezien de slijpsteen de diamant stuk kan maken. Een goede regel om aan te houden is om tussen de 1 en 10 keer slijpen de steen een keer te dressen. 

Na het dressen is het ook altijd verstandig om een beetje Slijpwax op de slijpsteen aan te brengen. Dit beschermt de steen. Om dit te doen zetten we de slijpsteen aan en houden we de slijpwax even lichtjes tegen de steen aan.

Schaatsen Slijpen met een Slijpwiel

Bij de Parduc A35 Schaatsslijpmachine, de Prosharp SkatePal slijpmachines en de Prosharp Home slijpmachine wordt gebruik gemaakt van slijpwielen. Met deze machines hoef je dus niet te dressen. Echter zal je elke keer een keuze moeten maken om het juiste slijpwiel te kiezen.

Ten eerste bestaan er fijne en grove slijpwielen. Grof voor rental schaatsen en erg botte schaatsen. Fijne slijpwielen voor andere schaatsen en ijzers.

Tevens hebben we 60mm en 100mm slijpwielen. De grote (100mm) slijpwielen worden in de SkatePals gebruikt voor ijshockeyschaatsen.

Voor de Prosharp SkatePal Pro 3 LONG voor noren en shorttrackschaatsen bestaat het 60mm vlakke slijpwiel. Want we slijpen de ijzers vlak

Voor het slijpen van kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen slijpt men een hollow. Hier moet men dus kiezen welke hollow men wil slijpen. Een diepe hollow wordt aangeraden voor rental schaatsen. Zoals R13 en R16. Voor ijshockeyschaatsen kan men voor een minder diepe hollow kiezen voor gevorderde schaatsers. Zoals bijvoorbeeld R19 en R22. Voor gevorderde kunstschaatsers kan men kiezen voor diepere hollows Zoals R10 en voor zeer gevorderde schaatsers zelfs R7.

Hollow Instellen

Meer weten wat hollow is? Wij hebben een uitleg op onze pagina: IJshockeyschaatsen slijpen.

Bij de AS2001 en AS1001 wordt een slijpsteen gebruikt. Bij een slijpsteen kun je de slijpsteen de vorm maken die jij wilt. Als je bijvoorbeeld een R11 hollow wil slijpen, kun je deze overeenkomende bolling in de steen slijpen door middel van de diamant. 

INSTELLEN HOLLOW SCHAATSSLIJPMACHINE

Je zet de machine op 12, en als je nu gaat dressen zal de steen een radius 12 bolling krijgen. En slijp je dus een radius 12 hollow in het ijzer. Een slijpsteen geeft dus veel mogelijkheden om schaatsen op verschillende manieren te slijpen. Veel verschillende hollows slijpen met 1 steen zorgt er echter wel voor dat de steen sneller zal slijten. Omdat je hem vaker moet dressen.

Voor onze Skatepal Pro 3 (LONG) en Home modellen kies je een slijpwiel. Het slijpwiel komt een een bepaalde hollow. Deze kun je niet veranderen. Bijvoorbeeld: R7, R10, R13, R16, R19, R22, R25, R28, R31, R34. Om verschillende hollows te slijpen zul je de slijpwielen dus moeten verwisselen. Gelukkig is dit eenvoudig te doen. Je neemt dus een slijpwiel in de gewenste hollow. Wil je meerdere hollows slijpen, dan zal je meerdere slijpwielen aan moeten schaffen. Maar welke hollows heb je nodig?

Voor rental schaatsen raden wij aan diepe hollows aan. Dus bijvoorbeeld ‘radius of hollow’ 13.

Voor recreatie ijshockeyschaatsen raden wij aan om ‘RoH’ 13 of 16 te nemen. Spelen ijshockeyers competitie dan raden we aan om grotere RoH te nemen. Voor kunstschaatsen raden wij voor recreatief schaatsen RoH 13 of 16 aan. Maar voor geoefende schaatsers juist een kleinere RoH. 

Slijpmachine Kalibreren

Mocht je met de tester erachter komen dat het ijzer niet haaks is. Dan kun je met de markeerstift de hele onderkant van het ijzer blauw maken. Vervolgens slijp je totdat al het blauw weg is. Dan controleer je nog een keer of het ijzer nu wel of niet haaks is. Is het nu haaks dan is je machine goed gecentreerd. Als het nu niet haaks is, dan weet je dat de machine niet goed gecentreerd is. 

Dit kun je ook doen met een Kalibratie IJzer. Dit ijzer is speciaal gemaakt om de ProSharp slijpmachines te kalibreren. Het ijzer is precies 3mm dik. Markeer de onderkant van het ijzer met de markeerstift. Gebruik nu het ijzer om de machine te kalibreren. Deze methode kan voor alle ProSharp slijpmachines gebruikt worden. Voor de SkatePal machines en de Home slijpmachine gebruiken we de draaiknop om het slijpwiel naar voren of naar achteren te zetten.

Slijpmachine kalibreren
Knoppen in de ProSharp SkatePal Pro3 slijpmachine

Kunstschaatsen Slijpen

Kunstschaatsen slijpen op de ProSharp machine vergt een aantal extra stappen. Kunstschaatsijzers zijn niet altijd parallel, en daarom hebben we een extra klem nodig om met de AS2001 en AS1001 te slijpen. Dit is om ervoor te zorgen dat het ijzer haaks geslepen wordt. Daarnaast is het erg belangrijk dat het ijzer niet rond geslepen wordt. Dit doen we door een extra klem op de machine die de slijpsteen naar beneden houdt. En ook willen we de toe-picks absoluut niet raken met de slijpsteen. Dus zullen we ervoor moeten zorgen dat de schaats op het juiste punt in de machine staat. En dat we ervoor zorgen dat de schaatshouder voor dat punt omkeert. Gelukkig heeft ProSharp hieraan gedacht en staan er punten op de schaatshouder. En kan men instellen dat de machine bij die punten keert.

Voor de ProSharp Home machine hebben we de toe-pick protector. Hierdoor zal de Home machine deze raken in plaats van de toe-picks.

PROSHARP KUNSTSCHAATSEN TOEPICK PROTECTOR
Kunstschaats met toepick protector

Noren & Shorttrackschaatsen Slijpen

Noren en Shorttrackschaatsen kunnen op de ProSharp AS2001 ALLPRO LONG en de ProSharp SkatePal Pro3 LONG geslepen worden. Bij het slijpen van noren behoort men de slijpsteen vlak te dressen. Of in het geval van de Skatepal een vlak slijpwiel te gebruiken.

Onderhoud aan de Machine

Voor deze machines is het erg belangrijk om ze goed schoon en stofvrij te houden. Als dit stof en slijpsel in de machine komt kan dit ervoor zorgen dat de machine stuk gaat. Daarom raden wij aan om na elke slijpbeurt de machine goed schoon te maken. Met het dressen en schaatsen slijpen komt er natuurlijk slijpsel vrij. Er zit een aansluiting voor een stofzuiger aan de AS2001, AS1001 en de SkatePal machines. Gebruik de stofzuiger altijd tijdens het slijpen. Maar, we raden ook aan om na het slijpen ervoor te zorgen dat alles goed stofvrij is. 

Afwerken van de IJzers

Wij hopen dat je nu iets meer weet over de basics van het schaatsen slijpen. Voor meer informatie over het afwerken van ijzers kijk naar ons blog: Afbramen van ijshockey- en kunstschaatsen.

Winkelwagen
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?