Een Profiel
Wat is een profiel voor ijshockeyschaatsen? Het profiel is simpel gezegd de vorm van de ijzers gezien vanaf de zijkant. Het profiel bepaalt hoe en waar jouw ijzer contact maakt met het ijs. Met profielslijpen van ijshockeyschaatsen kunnen we de ronding(en) dusdanig aanpassen dat de ijshockeyer een beter contact krijgt met het ijs. Hebben fabrikanten dan geen profiel in de schaatsen geslepen? Nee, is het antwoord. Nieuwe schaatsen/ijzers moet je customizen aan de persoonlijke wensen van de schaatser.
Een basisprofiel is een ‘single radius’ profiel. Dit betekent dat er 1 dezelfde ronding (radius) in het ijzer wordt geslepen. Hoe kleiner de radius van het profiel hoe minder contact je maakt met het ijs. Je hebt dus minder grip, maar je kunt sneller accelereren en je bent wendbaarder. Met een grotere radius sta je juist stabieler en kun je die extra grip gebruiken om je krachtig af te zetten en dus kun je sneller schaatsen. Maar, je bent ook minder wendbaar, en je hebt minder acceleratievermogen. Maar wat doe je als je snel en wendbaar wilt zijn?
Multi-radius profielen
Wat doe je als je snel EN wendbaar wilt zijn? De oplossing is om voor een profiel te kiezen met verschillende radiussen. Met deze multi-radius profielen heb je op elke locatie van je voet de juiste hoeveelheid grip. De voet wordt opgedeeld in secties en daarbij kunnen we kijken hoeveel grip je waar nodig hebt. Je gebruikt de voorkant van je voeten om te accelereren en om bochtjes te draaien. Hier wil je dus een kleinere radius dan bij de sectie van de voet waarmee je afzet tijdens het schaatsen op snelheid. En in de duels waar je rechtop staat, wil je veel stabiliteit. Met die wetenschap kunnen we verschillende radiussen in de ijzers slijpen. Omdat de mogelijkheden oneindig zijn, hebben we een aantal gestandaardiseerde profielen beschikbaar. Hieronder een uitleg, echter is het natuurlijk het beste om de verschillende profielen te testen. Er is niet één profiel dat beter is dan de anderen. Iedereen schaatst anders en het is daarom verstandig om verschillende soorten profielen te testen om te zien wat voor jou prettig schaatst.
Flat Spot Profielen
Flat Spot Profielen gaan uit van een single radius, met een vlak stuk in het midden van het ijzer van 4 of 6 centimeter. Hierdoor ontstaat er een symmetrisch profiel met 2 verschillende radiussen. Dit is anders dan al onze andere profielen, die progressief opgebouwd zijn (voor kleinere radius dan achter). Wij slijpen tegenwoordig geen pure flat spot profielen meer, waar het midden compleet vlak geslepen wordt. In plaats van een vlak stuk slijpen wij een radius van 20 meter. Dit is te vergelijken met de radius van noren. Dit profiel is dus erg snel. Echter, omdat dit profiel symmetrisch is (en niet progressief zoals de anderen) is de voorkant van het profiel vlakker dan de andere profielen. Hierdoor heeft dit profiel veel stabiliteit, rust en snelheid. Favoriet bij spelers die er niet van houden om voorover gedwongen te worden, zoals de andere profielen doen. Tevens is dit profiel zeer geschikt voor beginnende schaatsers.
Dubbele radius
Naast de basis ‘single radius’ profielen heb je ook dubbele radius profielen. De naam zegt het al, bij een dubbel radius profiel worden twee verschillende radiussen in het ijzer geslepen. Doordat de radius aan de voorkant kleiner is en de achterkant groter heb je de voordelen van kleinere radiussen en grotere radiussen in 1 profiel.
Dubbele radius profielen worden tegenwoordig vaak gezien als ouderwets. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van multi-radius profielen hebben ervoor gezorgd dat we tegenwoordig drievoudige en viervoudige radius profielen hebben. En zelfs elliptische profielen. Deze geven nog meer voordeel van het gebruik van meerdere radiussen in één profiel, dan de dubbele radius profielen. Echter, schaatsen er nog veel ijshockeyers rond op dubbele radius profielen. Mocht jij één van die spelers zijn, probeer dan eens de Quad of een Flat Spot profiel.
Drievoudige radius – Zuperior
Een derde variatie is de Zuperior, oftewel een ’triple radius’ profiel. Bij dit profiel worden 3 verschillende radiussen in het ijzer aangebracht. Dit profiel heeft een relatief groot verschil in radius van de voorkant en de achterkant. Tedvens is het pivot point 20mm naar achteren geschoven dit geeft een kantelingseffect als men accelereert, waardoor men direct snelheid kan maken. De achterkant is relatief vlak en men kan dit grote raakvlak gebruiken voor extra grip en snelheid. Dit profiel is dus erg geschikt voor het maken van snelheid. Wij zien daarom dat spelers die van nature licht en wendbaar zijn dit profiel prettig vinden.
Viervoudige radius – Quad
De vierde variatie is het Quad profiel. Hierbij worden 4 verschillende radiussen in het profiel aangebracht. Deze 4 radiussen komen overeen met het plaatje wat hierboven staat. Acceleratie, wendbaarheid, snelheid en stabiliteit worden door de 4 verschillende radiussen goed ondersteund. De overgangen tussen de radiussen zijn erg klein waardoor er altijd goed contact is met het ijs. De achterkant met grotere radius geeft veel stabiliteit en rust. Terwijl de rondere voorkant ervoor zorgt dat je nog steeds goed kunt accelereren en wendbaar bent. Uit onze ervaring is gebleken dat dit profiel op dit moment het meest populair is. Het voelt heel natuurlijk aan.
Ellipse
Ten slotte, de nieuwste ontwikkeling als het gaat over profielen: het Ellipse profiel. In plaats van verschillende radiussen aan te brengen in het ijzer, heeft het ijzer een elliptische vorm. Dit geeft naadloze overgangen van voor naar achter. Door de zachte overgangen is dit profiel een beetje ronder dan de andere profielen waardoor het erg dynamisch en bewegelijk is. Doordat er geen overgangen tussen verschillende radiussen in het profiel zitten vinden velen dit een prettig profiel. Je vindt snel de juiste balans door het deel van het ijzer te gebruiken wat je dan nodig bent. Dit is dus een voordeel. Wij zien dat de erg fitte en beweeglijke spelers dit profiel prettig vinden. Zij hebben de fitheid en kracht om constant op zoek te gaan naar de ideale grip in het profiel. Voor meer informatie over het Ellipse profiel klik hier.
Zuperior profiel, Quad profiel, Ellipse profiel
Hollow en Radius
Bij het zoeken naar het juiste profiel moet men ook kijken naar de interactie tussen het profiel en de hollow. Wij zien dat spelers met geprofileerde ijzers minder diepe hollows nodig hebben. Het profiel geeft je overal de juiste grip. Die grip hoef je dan dus niet uit de hollow te halen. Een minder diepe hollow zorgt ervoor dat je minder contact hebt met het ijs, en dus minder energie verbruikt tijdens het schaatsen. En ben je dus sneller en bespaar je energie, zonder je grip te verliezen.
In deze tekst hebben wij een aantal tips en aanbevelingen gedaan. Uiteindelijk is de beste manier om uit te vinden wat bij jou past om verschillende profielen te proberen.
Een profiel kiezen
Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om profielen aan te passen aan wat jij prettig vindt om op te schaatsen. Echter, zijn er een aantal profiel templates beschikbaar om de keuzes gemakkelijker te maken. Het Profiel bepaalt het schaatscomfort. Een schaatser wil optimaal glijden, daarom moet de weerstand tussen het ijzer en het ijs zo laag mogelijk zijn. Een goed profiel kan daarvoor zorgen. Tevens kan een goed profiel zorgen voor de noodzakelijke grip om je kracht over te brengen om te sprinten, te draaien en te stoppen. Een profiel keuze wordt maakt op basis van een aantal factoren waaronder; lengte en gewicht van de speler en de maat van de schaatsen.
De Radius (bepaalt de snelheid en wendbaarheid).
Een grotere radius zorgt voor meer ijscontact, dit zal de snelheid ten goede komen maar niet de wendbaarheid. Een kleinere radius verhoogd de weerstand en glijd minder. Dit komt de de wendbaarheid echter ten goede.
Combi-radius.
Een combi-radius profiel geeft je het beste van de grote en de kleine radius. De combi-radius heeft een kleine radius aan de voorkant voor snelle acceleratie en de grotere radius aan de achterkant geeft je meer balans en snelheid. Dit resulteert in sneller draaien, gemakkelijker en agressiever overstappen, snellere sprints en hogere eindsnelheid.
De meest gebruikte combiradius profielen zijn Detroit, Quad en Ellipse.
Profielen voor goalies
Voor de goalies is er het profiel Sam en zijn er speciale Ellipse profielen voor goalies.
De goalie profielen zijn speciaal ontwikkeld om alle goalie moves mogelijk te maken. Met een profiel heb je op elke plek van de voet de juiste hoeveelheid grip. De voorste radius is zo gemaakt dat je in de butterfly positie je tenen goed kunt gebruiken om heen en weer te sliden. In het midden van het ijzer is het ijzer vlakker, waardoor je goed rechtop kunt staan en spelers kunt volgen die verder van de goal staan. De achterkant is nog rechter, waardoor je bewegelijk bent als het spel op heen en weer gaat.
Uit onze ervaring blijkt dat de nieuwe Ellipse profielen voor goalies en echte verbetering zijn ten opzichte van de Goalie Sam profielen. Waarbij Goalie Sam bij senioren profielen voor een radius van 10 had, daarachter een flat spot en achter een 27 foot radius. Heeft het Ellipse profiel overal geleidelijke overgangen. Waardoor je overal goede grip hebt.